Hipertónia terjed, Mennyivel gyakoribb a magas vérnyomás az elhízottak körében?


Most egyen sok savanyú káposztát Hirdetés A hipertóniát gyakran nevezik csendes gyilkosnak, mivel sokáig nem okoz panaszokat tévhit, hogy a vérnyomás szintjének növekedése fejfájással járaz egészségi hipertónia terjed gyakorolt negatív hatásai rendszerint csak a betegség késői stádiumaiban jelentkeznek.

hipertónia terjed

Az elhanyagolt hipertónia terjed a szívizominfarktus és az agyi érkatasztrófák stroke egyik legfontosabb oka, de komoly szerepe van a vesebetegségek, a vakság, sőt a demencia kialakulásában is. Magyarországon minden harmadik-negyedik felnőttnek, a 60 éven felüliek több mint felének magas a vérnyomása, s a fiatalok között is egyre gyakoribb ez a kórkép.

Hazánkban, ahol a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentik az első számú halál- és rokkantsági okot - minden második magyar halálát okozzák - e betegségeknek legalább a fele magas vérnyomás következménye.

hipertónia terjed

A Magyar Hypertonia Társaság országos kampányt folytat azért, hogy egyre több magas vérnyomásban szenvedő betegnél sikerüljön elérni az úgynevezett cél-vérnyomásértéket. A társaság szeptemberétől a "Csökkentsd a szövődményeket" jelmondattal hívja fel a figyelmet a kardiovaszkuláris hipertónia terjed csökkentésére. A hipertóniáról ma már sokat tud az orvostudomány, ennek ellenére nem gyógyítható.

hipertónia terjed

A vérnyomásértékben történő legkisebb javulás is jelentős mértékű egészségnyereséget hozhat. Forrás: MTI.

hipertónia terjed